Слънчевото затъмнение и здравето

На 20-ти март Земята посреща поредното слънчево затъмнение. На територията на България то ще стартира към 10 часа и 30 минути. Тогава Луната ще започне постепенно да закрива все по-голяма част от Слънцето. Малко преди 12, почти половината от слънчевия диск ще бъде покрит от земния спътник. Тогава няма да настане мрак, но нивото на осветеност не ще съответства на нормалното за този часови пояс.

Древните народи, а и някои настоящи религиозни течения, са придавали особен смисъл на слънчевите затъмнения. Според тях тези явления са носели потенциална пряка и косвена вреда за здравето. Например, по време на затъмнението на бременните не се е позволявало да излизат извън домовете си, за да не се увреди плодът. Индусите смятали, че водоизточниците и храната, оставена на открито, стават отровни.

Съвременната научна реалност отхвърля тези вярвания. Затова пък има друга реална опасност за здравето по време на слънчевите затъмнения. Тя е пряка и се отнася до зрителния анализатор.

Изниква въпросът какво е по-особеното на слънчевата светлина по време на явлението, която при това е дефицитна? Нормално, при насочване на погледа към Слънцето, силната светлина задейства регулаторна верига в мозъка, довеждаща до свиването на зениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *