Д-р Стефан Василев за стероидите в България

Д-р Стефан Василев от Научно-изследователски център по спортна медицина

Д-р Василев, доколко стероидите могат да бъдат ефикасни и какви са ползите им?
Категорично тестостерон е основата на всички анаболни андрогенни стероиди. Това е възловият елемент на тази група препарати. Въпроса е от къде се внасят, какво е съдържанието на тяхното количество и обема на състава. Стероидите са лекарства, които се ползват най-вече в спортове като леката и тежката атлетика и главно в културизма. Тези лекарства често са фалшифицирани и това е проблема. Когато са налице качествени продукти в нормална, съобразно нуждите на пациента доза, разбира се може да има благоприятен ефект. Но и обратното – често се случва злоупотреба поради невежество или доверие на някой, който дава съвети фитнес треньор или търговец, имащ необходимост да ви набута артикулите си.

Какви са рисковете от употреба на стероиди?
Нямам коментар. Ако вземете пример с човек, който изпие 20 или 30 кафета за няколко часа, така и с анаболните стероиди също може да се получат нежелани или странични ефекти. Но когато имаме сигурни лекарства и точно предписание от опитен в областта, компетентен и запознат, не може да става дума за реакции на неблагоприятни действия. Всеки човек е различен и на всеки може да подействат индивидуално. Но подчертавам – при контрол на дозиране и съвет от подготвен с опит в академичните среди и не само в спорта, ползите са видими. Иначе нямаше да има такъв пазар на стероиди.

Как можем да различим истинските стероиди от фалшивите?
Първо, в никоя аптека няма кодове за валидация, когато си купувате лекарства. Това е търговски трик, за успиване на аудиторията. Така, че ако видите „код за проверка“, считайте, че нещо не е редовно. Много ъндърграунд производители практитуват точно това. Как да ги различим? Просто трябва да имате сигурен доставчик. Сайтовете в Интернет пространството са стотици. Повечето със сигурност не предлагат качество, дори меко казано – там може да купите нещо съвсем далечно от надписа на опаковката или състава на съдържанието. Ако сте краен клиент, много рядко можете да попаднете на истински продукти с реални субстанции. Единствения начин е да се изследват, но дори изследването не е 100% сигурно, тъй като то може да даде резултати за количеството предполагаемо съдържание на продукта. Моя съвет е да не използвате стероиди, освен ако не са предписани от лекар специалист в областта. Също така, ако вие не сте състезател и целта ви е външен вид, по-добре не употребявайте подобни средства.

Един личен въпрос – Ползвал ли сте стероиди?
Като студент бях в отбора на младежите по борба. Даваха ни руски метандростенолон по 20 мг на тренировки, четири пъти седмично преди тренировка. До ден днешен имам завидно добро здраве. Не само аз, няма атлети които да не са употребявали допинг. Стероидите не са от 10 или 20 години. Съществуват от 1931 година. Тези мощни компоненти са неизменна част от подготовката на професионални спортисти и аматьори десетки години. Любопитно е, че например Провирон на Bayer е медикамент, който по никакъв начин не предизвиква странични действия и същевременно подпомага либидото и повишава андрогенната активност, без ароматизация. Не агитирам за употребата на подобни препарати, но и твърденията, които се споменават в редица медии са леко преувеличени.

Кои са най-безопасните стероиди за начинаещи?
На този въпрос мога да кажа, че няма безопасни стероиди. На първо време, пак казвам най-важното е източника, от който се снабдяват спортистите. И какво е дозирането. На много опаковки може да пише 10 мг или 50 мг, но това съсвем е възможно да не отговаря на реалното съдържание. Другото, което е важно, че състава в опаковката може да бъде съвсем различна от описанието на активната съставка. За най-безопасни стероиди мога да дам пример с Оксандролон, Примоболан, Тестостерон ципионат в минимални дози, също Метандростенолон. Но важно е преди всичко от къде идват тези стероиди и какво съдържат. Странна мода е напоследък да се употребява растежен хормон за подмладяване. Това е най-баналния парадокс на съвремието. Растежният синтетично произведен фактор на хормона на растежа няма никаква връзка с репродуктивните процеси на човешкия организъм по този начин, за който се представя, но това е друга тема… Грешка на много младежи е да ползват например Станозолол в инжекционна форма за издържливост при подготовка за различни нормативи или релеф за външен вид. Безопасни стероиди няма! Това, което различава лекарството от токсичността е дозировката.

Водят ли до импотентност анаболните стероиди?
Точно обратното. В инвитро центровете прилагат лечение с тестостерон пропионат на много от мъжете пациенти. Дали водят до безплодие според вас? Мита за безплодието е заради импотентността на състезатели злоупотребили в продължение на години, без почивка с въпросните лекарства. При това положение няма как да не се получи ефекта на отнемане. Приемайки външен източник на какъвто и да е хормон, тялото след това разчита на същите дози вкарвани отвън. Не съм чул досега за нито един състезател по културизъм, който да е бездетен.

Кои са производителите на анаболни стероиди в световен мащаб?
Това са много компании, които освен стероиди произвеждат предимно други лекарства, за човешките ресурси. В момента се сещам за Pfizer, Bayer, Desma, Lilly, Actavis, Sopharma, Jelfa, Richter,  и т.н. Освен тях съществуват и малки компании, които са насочени конкретно към спорта. Това например са Balco, T-ON, Balkan Pharmaceuticals, Alpha Pharma, но разбира се съществуват и фирми фантоми като например Аксиолабс, Насфарма, Малайтигър и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *