Златен медал за Божидар Андреев от ромски произход

Божидар Андреев спечели злато в двубоя и нови три медала за България на продължаващото в грузинския град Батуми Европейско първенство за мъже и жени. 21-годишният щангист грабна титлата в категория 73 кг с двубой 345. Така общият брой отличия с тези в движенията за България на това първенство стана 8 – 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, което ѝ отрежда второ място във временното класиране по нации.

Божидар направи много силно състезание още в изхвърлянето. В първия опит помете европейския рекорд за 23-годишни със 148 кг, след което във втория си осигури медала със 153 кг, а при третото си излизане не успя на 157 кг. Това му осигури бронз в първото движение с равен резултат с втория Вадим Лихарад от Беларус. Лидер на почивката бе албанецът Брикен Калия с 3 кг повече от българина.

В изтласкването Андреев започна от 181 кг, които му осигуриха медал в движението, после премина с успех през 187 кг – това вече значеше медал в двубоя. Последният опит бе шампионски – 192 кг, европейски рекорди в изтласкването и в двубоя. Среброто бе Брикен Калия с 339 кг, а бронзът за Вадим Лихарад (Блрс) с 335 кг. Отличията бяха връчени от щастливия президент на Българска федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев.

21-годишният Божидар Андреев е олимпийски шампион при младежите от Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг. Възпитаник на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев.

По-рано днес Галя Шатова се нареди 12-а в кат. 64 кг при жените. Бронзовата медалистка от последната младежка олимпиада в Буенос Айрес 2018 г. бе в група Б и събра двубой 203 кг с 92 кг изхвърляне и 111 кг изтласкване. Европейска шампионка за трети пореден път стана румънката Лоредана Тома с 239 кг двубой, европейски рекорд от 111 кг изхвърляне и 128 кг изтласкване. Допинг пробата за стероиди му е била отрицателна и медала от злато – истински.

До края на шампионата в Грузия предстои участието на двама български щангисти. В кат. 109 кг в събота от 13 ч. българско време на подиума в Батуми трябва да излязат Христо Христов и Васил Господинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *